TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Keresés eredménye

Együttműködő felhő robotikai megoldások
A hallgató feladata olyan robotikai keretrendszer tervezése, amely lehetővé teszi kölönféle képességű robot eszközök együttműködését.
Témavezető: Dr. Vidács Attila
Front-end tervezése és megvalósítása az Arrowhead keretrendszerhez
Az Arrowhead keretrendszer központi rendszerei és szolgáltatásai (pl. mint az "Orchestrator", "Service Registry", "Authorizer", stb.) megbízhatóan működnek. Konfigurációjuk, és működésük nyomon követése hagyományos módszerekkel, file-ok szerkesztésével, valamint napló-állományok feldolgozásával történik. A keretrendszer jelen érettségi színvonalán - és a nagy számú ipari felhasználó igényeihez igazodva - egy olyan, web-szolgáltatásokon alapuló front-endet kell kialakítani, ami könnyen átláthatóvá teszi az üzemeltetői munkát. A feladat része a látványtervezés, az ergonomikus kezelői felület kialakítása, megvalósítása, valamint tesztelése is.
Témavezető: Dr. Varga Pál
Kisvállalati IT-infrastrutúra áttervezése és kialakítása
Gyakori feladat az IT-szakemberek, rendszergazdák életében, hogy a cégek meglévő, nem optimálisan kialakított kisvállalati infrastruktúráját át kell tervezni, és meg kell valósítani az áttervezés lépéseit. A hallgató feladata a terület megismerése, és egy (valós vagy elképzelt) kisvállalat követelmény-specifikációja alapján áttervezni annak IT-infrasturktúráját. A feladathoz tartozik a a tervek szakszerű leírása, az infrastruktúra kialakítása, az elemek működésének tesztelése, valamint működés dokumentációja is.
Témavezető: Dr. Varga Pál
Megbízható útvonalválasztási algoritmusok működését bemutató vizualizációs környezet kialakítása
A feladat megbízható útvonalválasztási algoritmusok működését bemutató vizualizációs környezet kialakítása. Ehhez a hallgatónak meg kell ismernie az útvonalválasztási algoritmusokat számoló keretrendszert és a különböző Pythonos interaktív vizualizációs könyvtárakat. Ezután pedig egy olyan keretrendszert kell kialakítani, amely bemutatja az algoritmusok működését.
Témavezető: Pašić Alija
Mobilhálózat-felügyeleti rendszer tervezése és fejlesztése
Egy mobilhálózat esetén kiemelten fontos, hogy a rendszerben keletkezett hibákról az üzemeltetők a lehető leghamarabb értesüljenek, és minél bővebb képet kapjanak annak okáról. Ezért elengedhetetlen egy felügyeleti rendszer, amely összegyűjti és értelmezi a hálózat részét képező eszközökből küldött hibaüzeneteket. A felügyeleti rendszer kapcsolatot tart a hálózat elemeivel, az azok által küldött eseményeket és riasztásokat naplózza, szűri, megjeleníti, kereshetővé teszi, és az operátorok számára átlátató felületet nyújt az adott riasztások státuszának nyomon követésére. A hallgató feladata, hogy egy ilyen rendszert megtervezzen, létrehozzon vagy egy meglévő rendszert továbbfejlesszen a vizsgált hálózat egyedi jellemzőinek megfelelően.
Témavezető: Dr. Varga Pál
NB-IoT alkalmazások teljesítmény-vizsgálata az alkalmazott protokollok és hálózati beállítások függvényében
Az NB-IoT technológia nemrég került bevezetésre Magyaroroszágon, ám használóinak száma még alacsony. Mind a hálózati operátornak, mind a felhasználóknak hasznos információ lehet, ha kivizsgáljuk, hogy a különféle, az IoT alkalmazások használatát támogató protokollok (pl. UDP/CoAP, TCP/MQTT, TCP/HTTPS) hogyan teljesítenek a különféle hálózati beállítások mellett. A témára jelentkező hallgatók feladata - az NB-IoT technológia megismerése, - a témakört érintő protokollok megismerése, - NB-IoT modemet használó alkalmazások beüzemelése, célzott konfigurációja, - szerver oldali alkalmazások beüzemelése, célzott konfigurációja, - maghálózati berendezések megismerése, konfigurációja, - adatátviteli tesztkörnyezet kialakítása, - összehasonlító mérések végzése és kiértékelése. A feladat amellett, hogy az NB-IoT rendszerek, illetve a teljes IoT-infrastruktúra megismerésében és értő használatában segíti a témára jelentkező hallgatókat, konkrét szolgáltatói környezetben történő mérnöki feladatvégzésben is gyakorlatot ad.
Témavezető: Dr. Varga Pál
Sorozat- és filmnyilvántartó/ajánló portál fejlesztése
A feladat egy internetes film/sorozatajánló rendszer fejlesztése, melyen nyomon tudjuk követni a megtekintett filmeket/sorozatokat. A feladat részét képezi egy, az adatokat szolgáltató web API integrálása a rendszerbe. A félév során a Javascript alapú technológiák megismerése mellett egy egyszerű frontend tervezése és megvalósítása a cél. A feladat diplomatervként folytatható.
Témavezető: Dr. Varga Pál
Hálózatkutatás
Ha egy kicsit is érdekel a tudományos kutatás és érdeklõdsz a hálózat alapú rendszerek (Internet, biológiai hálózatok, közösségi háló, gazdasági hálózatok, táplálékláncok stb.) akkor gyere be egyet beszélgetni! https://www.nature.com/articles/ncomms8651 https://www.nature.com/articles/s41598-017-07412-4 https://www.nature.com/articles/s41598-017-01824-y
Témavezető: Dr. Gulyás András
Multiscreen webalkalmazás fejlesztése websocket technológia használatával
Bármelyik napszakban egy átlagos ember több internetre csatlakoztatott eszközzel van körülvéve, amelyek közül általában egyszerre az egyiken használ valamilyen szolgáltatást. Az új technológiák lehetõvé teszik, hogy például a tv nagyfelbontású képenyõn böngésszünk tartalmakat és a mobiltelefonunkkal vezéreljük az éppen futtatott alkalmazást. Ezt a webes világban a websocket technológia teszi lehetõvé. Segítségével a TV-s alkalmazásokat a távirányítónál jobb felhasználói felületet nyújtó okostelefonnal is vezérelhetjük. Például telefonon megjelenõ virtuális billentyûzet sokkal jobb beviteli lehetõséget nyújt. A félév során a hallgató megismerkedhet a websocket technológiával, kliens-szerver architektúrával, valamint megtervez és megvalósít webalkalmazást, ahol a kliensek egy szerveren keresztül tudnak egymással kommunikálni, különbözõ üzeneteket küldeni. A félév végére elkészül egy többképernyõs alkalmazás projektmunka keretein belül, amely megtervezése és kitalálása a hallgatóra van bízva. Bõvebb felvilágosításért keressen minket az mpalfy@medialab.bme.hu email címen.
Témavezető: Pálfy Miklós Gábor
IoT megoldások az okos városban
A tárgyak Internete már ma is behálózza napjainkat, de a jövõben még több kütyüt fogunk látni vagy éppen csak érezni magunk körül. Az önálló labor során a hallgató feladata, hogy ilyen eszközök készítésébe (SW és/vagy HW) kapcsolódjon be és legkésöbb szakdolgozat/diplomatervezés során elkészítse saját megoldását. Az IoT eszközök lehetnek felokosított hagyományos eszközök is, ahol az eredeti funkció megatrtásával a kütyü az Internetre is küldi az adatokat, ezzel lehetõvé téve az adatok hatékonyabb analizálását. A hallgatók a munkájuk során így egyben az adatok feldolgozásába is bekapcsolódnak.IoT eszköz így egy internetre kötött hõmérõ, robot vagy egy kamera is, amennyiben az interneten gyûjtjük, feldolgozzuk adataikat és ezáltal információt és tudást teremtünk.
Témavezető: Dr. Fehér Gábor